Istorija

Kafana Stara Srbija je retka kafana i građevina za koju se može reći da je simbol grada, sa svojom dugom tradicijom preko od preko 120. godina. Preko svojih kariranih stoljnjaka „preturila“ je štošta i ispisala istoriju kako grada Niša tako i Srbije.

Stara Srbija se nalazi u starom trgovačkom delu grada na mestu gde je nekada bio “karavan saraj”. Mesto u kome su se okupljali zanatlije ali i državnici mirno je i danas idealno za porodične i poslovne ručkove.

stari-nis
Po pričama gazda Miće, koji nakon rada u Staroj Srbiji kao kelner i šef restorana otvara svoju kafanu „Vazdušna Banja“, 1927. godine ovo je bila kuća Voje grbe a da su tadašnji vlasnici bili Crvenići ili Milivoje Mile Zaplanjac.

Nakon drugog svetskog rata, kafana je jedno vreme služila kao magacin a zatim i kao menza tadašnje niške zadruge. 1953 godine ponovo se otvara kao etno kafana i zadržava ime Stara Srbija koje je i dan danas nosi.

Bila je stalno mesto okupljanja novinarskog društva Narodnih novina koje je tada bilo u današnjem „Socijalnom“ na četvrtom spratu a među stalnim gostima bili su tadašnji poznati novinari Narodnih novina Miloš Bajagić, Moma Milačić i ostali saradnici i dopisnici.

Deševalo se da kada „okupljanje“ potraje dosta dugo i Moma Milačić zapeva operske arije, šef restorana, Ljuba, dođe, baci ključeve kafane na sto i kaže. „Eve vam ključ. Skara još uvek ima žar, šank i frižider su otključani. Samo vas molim da mi vrnete ključ ujutru, da mogu da počistim.“

Kafana Stara Srbija iako mnogo puta promenjena, uvek je ostajala ista i danas uz veliki izbor hrane i pića uvek možete osetiti duh starog Niša.

Ponuda

Na meniju Stare Srbije nalazi se preko 100 različitih vrsta jela od hladnih i toplih predjela, riba, pečenja, raznih vrsta salata i sireva do najkvalitetnijih specijaliteta sa roštilja, gotovih jela i jela po porudžbini.

Od februara 2016. godine uveli smo i „Opušteni doručak“ gde za 150 dinara, uz odabrani doručak dobijate kafu i sok dok za vreme ručka možete da se opustite uz zvuke starogradske muzike i ostvarite popust i do 20%.